Ritmurile leadershipului

De cativa ani am descoperit ca imi place sa gradinaresc, desi nu credeam despre mine ca pot sa am atata rabdare si perseverenta incat sa stau in gradina, sa plantez flori an de an, sa le ud, sa rup buruieni, sa astept sa vad florile cum infloresc. Am lasat aceasta pasiune sa se dezvolte si in fiecare an, primavara, am plantat flori si copaci avand in minte imaginea unei gradini japoneze. Nu am ajuns sa vad toate florile si copacii crescand, insa cu siguranta am invatat cateva lectii foarte valoroase. Una dintre ele este legata de rabdare si ritm: acest comportament m-a ajutat sa trec prin multe situatii de dezamagire, frustrare, credeam ca voi avea o gradina foarte frumoasa deoarece am plantat multe flori, unele scumpe altele nu, am adus copaci rari, am udat, scos buruienile cu disciplina, insa plantele se uscau. In cei cativa ani de cand practic gradinaritul, multe dintre florile plantate nu s-au prins sau nu au iesit si in anul urmator, o mare parte din copacii rari nu au facut fata solului si s-au uscat, sau au trait 1 an sau 2 … sunt inca departe de gradina japoneza. Am observat cat de frustrant, dezamagitor poate fi un hobby atat de simplu si usor, insa cat de plin de invatare este.

Totul în natură are ritm, fie că vorbim de ritmurile de creştere biologică a oamenilor, plantelor, animalelor, fie că vorbim de un ritm de manifestare a fenomenelor în natură. Totul este ritm în jurul nostru, în mediul înconjurător, de la mişcarea planetelor la anotimpurile într-un an, la ritmurile economice, ciclurile de viaţă ale unui produs, la ritmurile vieţii noastre. Cu cat suntem mai conectati cu natura, cu atat putem observa ca suntem parte a mai multor rutine, cicluri, periodicităţi, mişcări regulate, mai rapide sau mai lente: cicluri ale naşterii, creşterii, maturităţii şi morţii, cicluri în care dormim şi suntem trezi, respiraţia, ritmul celulelor care sunt create, cresc, mor şi sunt reînoite periodic.
Din rolul de coach pentru lideri si echipe, observ cat de importanta este rabdarea si acceptarea ritmurilor si tiparelor de crestere si descrestere, prezente in natura. Din perspectiva mea, practica de leadership in mediul organizational actual este foarte putin conectata cu rimurile naturii. Am observat cat de greu poate sa fie pentru un lider care conduce o organizatie, care in trecut a inflorit, sa vada cum aceasta se usuca si moare, fara ca el sa poata face ceva. Ca si coach am antrenat un conducator sa traverseze cu bine “apele tulburi” ale mediului complex corporatist, in care avea obiective care se bateau cap in cap cu realitatea. Intr-un mediu de business care valorizeaza doar succesul si reusita liderilor, puterea lor de creste business-ul si a da rezultate in mod continuu, a conduce o organizatie ce trece prin perioade de declin si de reconstructie, poate fi un mandat foarte dificil. In procesul de coaching am observat cat de greu ii era conducatorului sa accepte ca desi a facut tot ce a putut el mai bine, desi a mobilizat oamenii din jurul sau, desi rezultatele locale erau foarte bune, intreaga organizatie, cea globala, era in cadere libera. Haosul si incertitudinea erau greau de trait si de catre conducator cat si de oamenii din echipa. Erau momente de indoaiala de sine si momente in care a parasi organizatia parea cea mai buna solutie. Totodata, acest conducator a inteles cat de valoroase sunt lectiile de leadership pe care le invata in acest context si cat de accelerata este maturizarea sa si a ales sa duca acest manadat greu pana la capat.

Viata vine catre noi in valuri. Nu putem prezice si controla valurile, insa putem invata sa facem surf” spune frumos Dan Milman. Multi artisti, scriitori, muzicieni, dansatori, vorbesc mult despre ritm. Liderii o fac foarte rar. Totusi, capacitatea de a intelege ritmurile este centrala in practica leadershipului sustenabil. Reusita conducatorului este corelata si cu capacitatea sa de a recunoaste ritmurile individuale si colective dar si a sti cand si cum sa rupa aceste ritmuri. O abilitate subtila pe care un lider o poate antrena este legata si de a actiona la momentul potrivit – cand este potrivit sa lansezi o invitatie/actiune intr-un grup astfel incat acesta sa fie energizat si activat; a avea un bun simt al ritmului si al momentului potrivit sunt abilitati benefice conducatorilor. Liderii care au simtul ritmului inteleg dinamica schimbarii. Filozoful Susanne Langer puncteaza frumos “esenta ritmului este o alterare a tensiunii care se ridică până la atinge un varf, o criză și o evadare în cursul treptat al relaxării, prin care se pregătește o nouă acumulare de tensiuni și ia naștere următoarea criză“.

Constientizarea si intelegerea ritmurilor de crestere si descrestere naturala ne permite sa dezvoltam rabdare si curiozitate si chiar sa apreciem blandetea de care avem nevoie in perioadele grele sau perioadele in care poate noi, ca oameni nu suntem la inaltime. Fiecare dintre noi are in viata sa perioade bune si perioade grele, cand lucrurile par sa nu mearga in directia dorita de noi. Peste tot in jurul nostru vedem perioade de intuneric, decadere, moarte, perioade care prefateaza nasterea a ceva nou – este un ciclu de evolutie natural, indiferent ca vorbim despre ciclul de viata al unei plante, reinoirea unei celule sau inovatia unui produs. Este o lege fundamentala a naturii si este parte a invataturii in unele din marile sisteme spirituale. Totodata, cultura de business ne invata cum sa luptam impotriva naturii. La nivel personal, o “buna practica” si o cerinta clara in mediul organizational este de a ne arata mereu fara emotii, sa spunem DA la orice vine de la superiori, a fi energici, “lasand la usa biroului orice urma de umanitate am avea”… Nevoia de a fi apreciati si a avea rezultate imediate, ne indeparteaza de lectiile profunde ale cresterii si transformarii. In mediul de business acest fenomen este alimentat de cererea continua a pietei pentru crestere. Oare ce impact are acest fenomen asupra abilitatii noastre de a inova, de exemplu? Orice carte sau material despre inovatie pe care il citim ne spune ca a sti sa gresesti, sa esuezi, este fundamental pentru a inova. Pot liderii sa creeze un mediu de lucru in care sunt acceptate esecurile necesare pentru reusita inovatiei? Este esecul facilitat in organizatie astfel incat cei mai talentati oameni sa isi asume proiectele cu riscul cel mai mare? Sunt investitorii pregatiti sa accepte costurile pe termen scurt ale esecului? Sau, nevoia de a a evita un impact in buget pe termen scurt va limita abilitatea de inovatie? La nivel organizational sau de echipa, concentrarea pe rezultatele pe termen scurt poate limita calitatea rezultatelor. Au liderii rabdarea de a sta in incertitudine si a explora diferite perspective, de a le permite sa apara dar si sa se intrepatrunda, pentru a crea ceva cu totul inovator? Sau accepta primul rezultat plauzibil, valid, care apare la suprafata?

Ca lideri, o competeneta relevanta este capacitatea de a incuraja si facilita diversitatea perspectivelor, fara conflict personal si capacitatea de a sta, impreuna cu echipa, in tensiunea creatoare. Doar in aceasta zona de discomfort, incarcata emotional, uneori negativ, poate sa apara acea conexiune, idee, solutie, care are potentialul sa fie cu adevarat inovatoare sau sa schimbe in profunzime.

Sunt recunoascatoare pentru abilitatea de a gradinari si lectiile invatate in acest spatiu, chiar daca s-ar putea sa mai treaca ceva ani pana voi avea gradina pe care mi-o doresc.

*Acest articol a fost publicat in Business Magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published.