“Strategia nu este un sport individual, chiar daca esti CEO” spunea simplu Max McKeown. Antrenez conducatori si echipe de peste 10 ani si am vazut atat de mult sport individual, incat acum simt ca mi-a ajuns pentru o viata. Coachingul a aparut in mediul de business din sportul de performanta, unde sportivii individuali dar si echipele au intelegerea si disciplina antrenamentelor desfasurate cu un profesionist in antrenament. Un om care poate sa stea in tribuna si sa vada intreaga startegie de joc pusa in practica. In toti anii mei de practica in coaching marea majoritate a proiectelor de coaching au fost inidviduale – am antrenat cateva sute de conducatori. Insa din cei cateva sute au fost si cateva zeci care si-au dat seama ca schimbarea intregii organizatii nu o poate face un singur om, oricat de destept, muncitor si ambitios ar fi. Schimbarea, performanta inalta, bunastarea unui intregi organizatii este data de munca in echipa.
Indiferent ca esti in rolul de CEO, Presedinte, Manager sau Specialist, capabilitatea de a munci in echipa este valoroasa si relevanta pentru atingerea obiectivelor comune si a rezultatelor dorite. Daca esti in rolul de conducator, ai alte responsabilitati decat cele din rolul de specialist, insa daca nu ai capacitatea de a fi un bun coechipier, de a invata si munci cot la cot, indiferent de rolul pe care il ai, nu putem vorbi de performanta inalta, de inovatie, de schimbare sau de rezultate sustenabile.
Una dintre caile batatorite ale performantei si muncii in echipa este calea muncii cu efort si sacrificii mari – „munca din greu”. Din perspectiva mea, mai exista si alte cai, insa ele sunt conectate cu ideea de “munca inteligenta”.
Daca ai momente in care simti ca muncesti prea mult si poate nici nu mai stii pentru ce o faci, poate fi potrivit sa vorbim despre munca inteligenta. In intelegerea mea, munca inteligenta este munca colaborativa, munca in echipa. Poate facem parte in mod formal dintr-o echipa si avem nevoie sa stim cum sa fim un bun co- echipier si cum putem contribui valoros la obiectivele comune. Poate suntem parte a unui grup de oameni impreuna cu care putem invata sa ne sustinem reciproc in atingerea obiectivelor individuale – sa dam si sa cerem in mod echilibrat. Poate muncim de unii singuri, nu suntem intr-o echipa sau grup de oameni, insa cu siguranta, nu suntem pe o inlusa pustie in ocean – suntem inconjurati de familie, prieteni, vecini – cu ei putem colabora si sustine reciproc. Indiferent daca esti parte a unei echipe sau nu, capacitatea de a munci in echipa este importanta pentru a munci inteligent si a crea valoare. Munca inteligenta presupune capacitatea de a invata: atat individual cat si in echipa.
La nivel individual, sunt relevanti cativa “muschi” care odata antrenati, contribuie relevant:
– atentia – indiferent de mediul in care suntem, putem fi utili prin crearea conditiilor pentru ca oamenii din jurul nostru sa poata gasi solutiile valoroase pentru ei si obiectivele lor. Calitatea atentiei noastre contribuie la procesul de gandire in care suntem implicati impreuna cu altii. Atentia noastra, bazata pe respect si curiozitate, fara intrerupere, este foarte puternica
– aprecierea – capacitatea noastra de a accepta lucrurile si oamenii asa cum sunt si a aprecia ceea ce este este o competenta cheie. Suntem educati sa gasim “fisuri” peste tot si sa fim critici si vedem ceva firesc in asta. In practica de coaching am invatat ca oamenii infloresc, se transforma atunci cand sunt vazuti, auziti, apreciati. In practica mea, o proportie de 5:1 (5 aprecieri la 1 provocare) functioneaza foarte bine.
– incurajarea – a da curaj, a imbarbata, a insufleti (DEX) pe noi insine si cei din jurul nostru de a se exprima pe ei insisi, cu tot ce au ei mai bun; este capacitatea de a merge dincolo de ideea “eu sunt mai bun decat eu” sau “eu as fi facut x de 10 ori mai bine si mai repede” care invita competitia si nu colaborarea – a merge catre “cum putem crea impreuna ceva ce ne onoreaza pe toti”
– egalitatea – capacitatea de a munci si crea “cot la cot”, de la “egal la egal”
– relaxarea fizica si emotionala – capacitatea de a participa in propriul ritm, fara graba, fara presiune iar la nivel emotional capacitatea de a putea vorbi despre ceea ce simtim in proces, care este impactul emotiilor noastre, ce am co-creat impreuna
– informatie adecvata – capacitatea de a aduce in relatie informatie relevanta, pertinenta pentru obiectivul comun, cu onestitate si fara agenda ascunsa
– acceptarea diversitatii – capacitatea de a lucra si gandi impreuna cu oameni cu mentalitati si culturi diferite, cu idei si abordari diferite. Inovatia, ideile si solutiile noi se bazeaza pe diversitate.
– intrebarile – cat de deschisi suntem sa adresam intrebari, sa fim curiosi si sa ne provocam credintele, povestile, ideile prin intrebari pertinente, puternice, incisive.
Pentru a crea cadrul necesar invatarii in echipa, din experienta mea avem nevoie sa “antrenam cateva grupe musculare specifice”- procese si comportamente care sa poata sustina acesta intentie si care sunt in mare parte in responsabilitatea conducatorilor:
• nevoia de a gandi profund pentru a declansa mecanismele intuitive de intelegere a problemelor complexe – echipele au nevoie sa invete sa capteze potentialul mai multor minti, pentru ca inteligenta comuna sa fie mai mare decat cea a unei singure minti; pare usor, insa specific dinamicii de echipa este de avea o forta puternica care tinde sa actioneze astfel incat inteligenta echipei sa fie mai mica, nu mai mare.
• nevoia de a actiona inovator si coordonat – echipele au nevoie de actiune spontana si in acelasi timp coordonata (asa cum vedem in echipe din sport, jazz). Au nevoie sa dezvolte o inalta “incredere operationala” care sa permita fiecarui membru sa fie constient de ceilalti si sa poata actiona in completarea lor.
• rolul membrilor asupra altor echipe si contamirea pozitiva pe care ei pot avea in jurul lor, cu celelalte echipe cu care colaboreaza
Ma inspira ceea ce scria Werner Heisenberg (fizicianul care a formulat principiul incertitudinii) in cartea sa Physics and Beyond: Encounters and Conversations” stiinta isi are radacinile in conversatii. Cooperarea dintre persoane diferite poate atinge astfel culmile prin obtinerea unor rezultate stiintifice de cea mai mare importanta”. Practic, Heisenberg isi aduce aminte de conversatiile cu Pauli, Einstein, Bohr si alte figure marete, care prin colaborarea si conversatiile lor au schimbat lumea.
– Vrei sa contribui la a schimba lumea prin munca ta? Antreneaza muschiul colaborarii si al invatarii in echipa!

Leave a Reply