Rolul unui coach de echipă

Rolul unui coach de echipă

Profesia de coaching reprezintă pentru mine o sursă de contribuție la a avea culturi organizaționale ce pun focus atat pe rezultate cat și pe oameni dar și o sursă de învățare continuă. Mă pasionează munca în echipă și cred în puterea echipelor de a fi oaze de sănătate în mediul organizațional. În practica mea de coaching, coachingul de echipă reprezintă peste 70% din proiectele în care sunt implicatată, restul fiind proiecte de executive coaching. Sunt multe lecții învățate despre performanță și învățare în echipă dar și despre rolul unui coach de echipă. Despre diferențele dintre coachingul individual și coachingul de echipă am scris mai multe aici

Din perspectiva mea, rolul unui coach de echipă este să creeze mediul și să asigure procesul prin care echipa gandește mai bine, își alocă timp pentru reflecție de calitate, are conversații productive centrate pe decizii și soluții și în care nivelul de conștientizare individual și colectiv este ridicat.

Munca inteligentă în echipă, relaționarea constructivă, procesele de lucru eficiente, reprezintă 3 direcții relevante care au impact în performanța echipei și toate pot fi optimizate prin reflecție și dialog.

În prezent, în piață sunt multe abordări ale echipelor care poartă numele de coaching de echipă, însă sunt departe de a fi aliniate de competențele profesionale de coaching de echipă.

Văd util să facem distincția între abordările de instruire și training pentru echipe, de consultanță pe anumite procese și arii de expertiză, de acompanierea și antrenarea echipei pentru a-și maximiza potențialul.

Rolul unui coach de echipă este de a asigura un proces de gandire în echipă, creativ, pentru a maximiza potențialul echipei, avand focus pe a seeta și menține acorduri clare de lucru, pe a cultiva un mediu safe și de încredere, de a fi prezent și a asculta activ ce se spunee și ce nu se spune în echipă, a ridica nivelul de conștientizare și a facilita asumarea acțiunilor și implementarea lor.

În lucrul cu o echipă și dinamica sa sunt multe situații în care coach-ul de echipă poate prelua alte roluri, poate prelua din responsabilitatea echipei pentru învățare și schimbare.  În aceste situații nivelul propriu de conștientizare este relevant în a pune în practică un proces ce servește agenda clientului și obiectivele sale, altfel sunt doar modalități de a consolida dinamica existentă a echipei care creează rezultatele existente.

  • Coach-ul preia fără să vrea roluri și sarcini care sunt de fapt responsabilitatea echipei și consolidează tiparul sistemic de transfer al responsabilității către exteriorul echipei (sunt acțiuni mici cu impact mare în menținerea tiparului: de ex. scrierea notelor întâlnirilor, conducerea ședințelor, înregistrarea acțiunilor și urmărirea progresului..)
  • Coach-ul ajunge să facă mai mult decât își dorește sau ar trebui să facă pentru echipă: uneori „salvează” echipa de la a se confrunta cu anumite situații sau de intra în conflict pe teme importante – ambele sunt oportunități de progres, schimbare, învățare pentru echipă (de ex. organizarea locațiilor, pregătirea agendelor pentru ședințe, managementul performanței și conversațiile necesare pentru adresarea performanței slabe…)·
  • Coach-ul oferă consultanță, consiliere, instruire sau training echipei pentru a crește performanța, mai degrabă decât acompaniază echipa pentru a defini și crea acest lucru pentru ei înșiși·
  • Coach-ul are focus prea mare pe rezolvarea problemelor în echipă, sau prea mult pentru rezultate și mai puțin pe creșterea nivelului de conștientizare și de creare de soluții noi, diferite, creșterea învățării în echipă,  ceea ce poate împiedica de fapt rezultatele durabile·
  • Coach-ul se concentrează excesivă pe performanța și rezultatele echipei, care este de fapt rolul liderului.

Cand coach-ul de echipă intră în aceste situații și preia astfel din responsabilitatea echipei, sunt șanse să fie altceva, nu coaching de echipă. Una din definițiile coachingului de echipă, formulată de Peter Hawkins se referă la “împuternicirea unei echipe să funcționeze la mai mult decat suma părților sale, prin clarificarea misiunii și îmbunătățirea relațiilor interne și externe“. În practică am observat valoarea adusă de coaching unei echipe dar și discomfortul prin care echipa trece cand face schimbări și îți asumă din ce în ce mai multă putere și responsabilitate pentru atingerea rezultatelor dorite cu adevărat.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Alte articole:

VREI SA RAMANEM IN CONTACT?

Aboneaza-te la newsletterul meu periodic pentru a primi informatii
despre proiecte, resurse si evenimente relevante pentru tine.

* = câmp necesar